Miten tuotteistamisella helpotat ja tuet asiakkaan ostopäätöstä?

Yksinkertainen ohje on tuotteistamalla, sillä tuotteistamisen hyödyt näkyvät mm. brändissä, toiminnan ja yrityksen esittelyssä, tuotteiden ja palvelujen selkeämmässä tarjonnassa, kilpailuetuna ja hinnoittelussa sekä tehokkuutena.

Kuvassa pöydällä, kynä vihko ja silmälasit + teksti tuotteistamalla luot kaupallisia mahdollisuuksia

Tuotteistamisella tehdään hankinnat ja valinnat asiakkaalle helpoksi ja nopeaksi. Samalla yksinkertaistetaan omaa tarjontaa, koska keskitymme paremmin asiakkaan ostoprosessin ohjaamiseen. Ilman asiakasymmärrystä, tuotteistaminen on kuitenkin turhaa, sillä ennen kun voidaan luoda houkutteleva tuote tai palvelu, tulee meidän tietää ja tuntea kohdeyleisö sekä heidän tarpeensa. Tuntemisen työkaluja ovat tietenkin erilaiset asiakastutkimukset ja markkinointianalyysit, mutta yhtä lailla oman liiketoiminnan taustalle rakennettu unelma-asiakkaan ostajapersoona. Voit tästä vilkaista miten asiakkaan tunteminen auttaa myynnissä blogin vinkit.

Toimiva asiakasymmärrys, helpottaa tuotteistamista

Huomioi, että asiakasymmärrys on muuttuva prosessi ja sen ylläpitäminen on tärkeää. Silloin kun asiakastuntemus on paras mahdollinen ja tämän lisäksi vielä käsitämme asiakkaiden tarpeita, mieltymyksiä ja ongelmia voimme suunnitella todella vapaalla kädellä palvelumme sekä tuotteemme.  Tämän lisäksi ostotapahtuman ohjaus, eri ostopolun vaiheissa helpottaa asiakkaan päätöksentekoa ja hän päätyy tekemään hankinnan meiltä. Tulee muistaa, että oikeanlaisen ohjauksen tarjoaminen tukee aina miellyttävää asiakaskokemusta ja konvertoituu useammin myynniksi.

Tuotteistamisen tarkoitus ja tavoitteet

Tuotteistaminen on prosessi, jolla yrittäjät ja yritykset muuntaa palvelut tai tuotteensa houkuttelevaksi kokonaisuudeksi, erilaisten toimintavaiheiden avulla.

Tuotteistaminen alkaa aina ideoista ja tästä joukosta valitaan, toteutetaan sekä muotoillaan ne parhaat, jotka vastaavat kohdeyleisön tarpeisiin. Luotu kokonaisuus voidaan tuoda markkinoille prototyyppinä, jonka avulla saadaan monipuolista infoa mahdollisista kehitys- ja muutostarpeista. Tämän jälkeen voimassa olevan markkinointisuunnitelman mukaisesti, tuodaan tuote lanseerauksen kautta markkinoille sekä seurataan tuotteen tai palvelun suorituskykyä ja tarvittaessa jatkojalostetaan.  Tuotteistamisen prosessi auttaa saavuttamaan kilpailuetua ja menestymään nopeasti muuttuvilla digimarkkinoilla. Tietäessäsi mitä kohdeyleisösi tarvitsee voit jatkuvasti luoda tuotteita ja palveluita, jotka vastaavat näihin tarpeisiin. Lisäksi tuotteistaminen tekee palveluistasi ja tuotteistasi helpommin ymmärrettäviä ja houkuttelevampia asiakkaille. Suunnitellun tuotteistamisen avulla pystyt myös ennakoimaan kulurakennetta ja hinnoittelua.  Tämän lisäksi tuotteistamisen hyöty näkyy myös viesti sisällössä, sillä kohdennettu markkinointiviesti, puhuttelee aina yleisöä ja saa kiinnostuksen heräämään.

Tuotteistamisen hyödyt viestinnässä

Jo edellä mainittujen hyötyjen ja aikaa säästävien toimenpiteiden avulla voimme päätellä, että tuotteistaminen on jokaiselle yritykselle ja yrittäjälle hyödyllinen sekä tarpeellinen ”työkalu”.  

Tuotteistamisen hyödyt näkyvät potentiaaliselle kohderyhmälle erityisesti viestinnässä, sillä tämän avulla voidaan vaikuttaa positiivisesti asiakassuhteisiin, brändiin, markkinointiin, sisällöntuotantoon jne. Yhtenäinen viestintä samalla tavoin, kun suunniteltu visuaalinen ilme, helpottaa aina asiakasta sekä vahvistaa brändiä.  Kilpailuetuna, kuten myös tehokkaampana ja kohdistettuna viestinä, tuotteistamisen hyödyt näkyvät sisällöntuottamisen helppoutena, jolloin päästään lähemmäs kohdeyleisön tarpeita, korostamaan tuotevalikoiman tärkeimpiä ominaisuuksia ja etuja sekä luomaan emotionaalinen yhteys yleisöön, laadukkaalla markkinointiviestinnällä. Näin asiakkaan on toistuvasti helpompi itse ymmärtää, miksi hänen kannattaa valita sinut kumppaniksi.

Ai niin yksi tärkeä asia vielä

Jos sinulla nyt pyörii mielessä, että miten tuotteistamisen voisi oppia, niin varaa aika ilmaiseen sometaito puheluun, niin jutellaan ja katsotaan, voisinko minä valmentaa sinua.

Menestystä sosiaaliseen myyntiin!

Heidi